Ehlers Danlos en slapen

EHLERS DANLOS EN SLAPEN

Ehlers Danlos / hypermobiliteitBij Ehlers Danlos / Hypermobiliteits Syndroom is het bindweefsel van het lichaam niet goed aangelegd. Meestal is EDS erfelijk, maar het kan ook spontaan voorkomen, zonder dat familieleden dit ook hebben.
Ehlers Danlos is niet te genezen.

Ehlers Danlos / hypermobiliteit
De oorzaak van het van Ehlers-Danlos Syndroom (EDS) is meestal een afwijking in het collageen. Collageen is het eiwitbestanddeel van bindweefsel en kraakbeen en wordt door bindweefselcellen aangemaakt. Een bindweefselcel weet hoe een bepaald soort collageen gemaakt moet worden, doordat de code daarvoor in de collageen-genen ligt opgeslagen. Als er een fout zit in de genetische code van het collageen, dan wordt er door het bindweefsel dus afwijkend collageen geproduceerd. Dit afwijkende collageen maakt vervolgens onderdeel uit van het bindweefsel en zorgt er voor dat dit bindweefsel een abnormale samenstelling heeft. Hierdoor kan het bijvoorbeeld gemakkelijk scheuren of het is overrekbaar. (bron: ehlers-danlos.nl)

Ondersteuning tijdens het liggen en slapen

Door te zorgen voor een goed ondersteunend neksteun kussen en een of meerdere kussens voor of rondom je te leggen, heb je bij Ehlers Danlos en slapen de minste kans dat er gewrichten luxueren of subluxueren.
Met het Anti Nekpijn Kussen en het Slaapmaatje zorg je voor ondersteuning van hoofd en nek en het Slaapmaatje zorgt ervoor dat je niet voorover kunt kantelen.
Wil je zowel aangename steun voor als achter je als je op je zij ligt, slaap dan met het For-U-Body-Pillow/kussen Dit kussen is ook prima te gebruiken als je op je rug slaapt. Doordat er dan links en rechts ondersteuning is, zullen er minder snel (sub)luxuaties optreden door onverwachte bewegingen tijdens je slaap.

Door te gaan slapen op een persoonlijk instelbare matras, zoals de Luchtgeveerde matras of de bodyform watermatras, kun je weer lekker liggen, zonder druk of knelpunten.
Ook de Superior matras geeft een optimale ondersteuning en is gemaakt van zacht en soepel 100% Natuurlatex, waardoor druk en knelpunten verminderen.

Wij hebben door jaren lange ervaring in de winkel en door al jaren veelvuldig samen te werken met een aantal revalidatie-centra, fysiotherapeuten en ziekenhuizen in Nederland veel kennis op gedaan over een aantal aandoeningen.

Door al deze kennis en praktijk ervaring, kunnen we wel stellen:

Wij kunnen de oorzaak niet weg nemen, maar u wel verlichting bij het liggen en slapen geven.

Veel voorkomende klachten van Ehlers Danlos:

Alle gewrichten in het lichaam kunnen en gaan vaak heel makkelijk half(sub) of helemaal uit de kom(luxuaties).
Een over-rekbare huid, hypermobiliteit/hyperlaxiteit, snel blauwe plekken, wonden die bij sommigen moeilijk genezen wat ook problemen kan geven bij operaties.
Vingerkootjes die uit de kom gaan, extreme vermoeidheid ivm continue verhoogde spierspanning, hoofdpijn, duizeligheid, scoliose.
Nekpijn, stijve nek en schouders of onderrug doordat enorme spierspanning de gewrichten bij elkaar probeert te houden.
Niet lang in een en dezelfde houding kunnen staan, zitten, lopen.
Dit zijn allemaal veel voorkomende klachten, maar hoeven niet allemaal bij 1 en dezelfde patiënt voor te komen. Ook de ernst van de klachten wisselen per patiënt.
Ook hart en ingewanden kunnen aangetast zijn bij een aantal variaties.
Bij een aantal mensen is het bindweefsel zover aangetast dat staan en lopen (bijna) niet meer kan, waardoor ze een rolstoel nodig hebben.
Er zijn ‘goede’ dagen waarop (te) veel kan, andere dagen is alleen opstaan en douchen al het maximum.

Ehlers Danlos Syndroom
Ehlers Danlos en slapen

Slaapproblemen- en stoornissen bij EDS komen vaak voor o.a. frequent wakker worden, moeilijk in- en doorslapen, nachtelijke krampen, periodieke beenbewegingen en het restless leg syndroom, als ook het gebrek aan rustige en/of diepe slaap.
Gewrichtsinstabiliteit en -pijn zorgen voor slaapproblemen. Als je ontspant, worden de gewrichten meer instabiel wat kan resulteren in luxaties en subluxaties (omdat de verhoogde spierspanning wegvalt). Voorzichtigheid met spierontspanners en slaapmiddelen is geboden omdat ze de spieren nog meer ontspannen. De pijn op zich kan voor moeilijk inslapen en doorslapen zorgen. Het geregeld van houding moeten veranderen door de pijn of onjuiste positie van de gewrichten en wervels kan ook voor slaapproblemen zorgen. Een goede slaappositie innemen en houden is niet gemakkelijk.